Pizza’s staat over het algemeen niet echt bekend als een gezonde maaltijd, dit komt voornamelijk doordat er veel te veel kaas en olie wordt gebruikt. Vooral bij de bekende diepvriespizza’s is dit het geval, deze zijn echt ongezond door de grote hoeveelheid olie.
Pizzeria’s die de bodem van de pizza’s helemaal zelf maken gebruiken hier veel minder olie, maar ook kaas voor. Kaas moet op een pizza namelijk smaakversterkend zijn en niet overheersend. Gelukkig kan je ook makkelijk zelf een pizza maken en samenstellen, buiten dat het een stuk gezonder is is het ook nog een leuks om dit te doen. Je kan met allerlei ingrediënten experimenteren om een lekker maar ook gezonde pizza te maken. In dit artikel vind je een aantal tips om dit te doen.
De bodem
Pizzabodems worden gemaakt van een bloem of meel, gist, water en zout. over het algemeen zijn deze pizzabodems best rijk aan koolhydraten, echter kunnen ook andere soorten granen gebruikt worden, zoals spelt. Spelt bevat meer voedingsstoffen dan gewone meel of tarwe en wordt daarom gezien als het ultieme graan. Tegenwoordig wordt er ook steeds meer geëxperimenteerd met groenten, zo worden er al pizzabodems gemaakt van zoete aardappel, bloemkool en aubergine. Ook amandelen kunnen worden van pizzabodems, hierbij komen er geen gluten om de hoek kijken dus dit is ideaal voor mensen met een allergie, ook is het gezonder. Je denkt misschien dat kant en klare pizzabodems uit een fabriek gelijk ongezond zijn, meestal zijn deze massaproducties dat ook. Echter komen er ook steeds meer gezondere bodems van deze pizzabodem fabrikanten.
De tomatensaus
Een pizza zonder tomatensaus is geen pizza, het is een zeer belangrijk ingrediënt. De tomatensaus op diepvriespizza’s en in kant en klare potjes zitten vaak bomvol met suikers en andere ongezonde smaakversterkers. Natuurlijk zijn er wel biologische varianten die wat gezonden zijn, maar deze zijn dan ook vaak heel duur. Het beste wat je kan doen is om deze saus zelf te maken, met lekkere en gezonde ingrediënten zoals verse tomaten, een teentje knoflook, een uitje, wat olijfolie en wat basilicum kan je makkelijk een gezonde tomatensaus halen, een beetje suiker en zout om het op smaak te brengen is niet erg, als het maar bij een beetje blijft.
Het overige beleg
Iets wat ook niet mag ontbreken is de kaas, hoe belangrijk dit ook is, te veel is te veel. Buiten de kaas natuurlijk heel calorierijk is, kan het ook nog eens heel overheersend zijn. Hierdoor kunnen de smaken van andere ingrediënten verloren gaan. Om de pizza’s gezond te houden kan je er veel soorten groenten aan toevoegen, paprika, rucola, courgette, tomaatjes, asperge, mais, ui, er is van alles mogelijk. Ook gevogelte en ham kan voor de dagelijkse benodigdheid aan eiwitten zorgen.